Lozisko - Termékkínálatunk

A mélyhornyú golyóscsapágyak a legegyszerűbb kivitelű csapágyak, ennek ellenére a legszélesebb felhasználási körülmények között alkalmazhatóak,  nagy teherbírásuk, és kevés karbantartást igényelnek. Nem szétszedhetőek, a hornyok és a golyók közötti kapcsolódás teszi lehetővé a széles körű mérettartományt és felhasználást, mindkét irányban axiális és radiális terhelést képesek felvenni, akár magas fordulatszámon is.

Alapesetben lehetnek egysorosak , kétsorosak, egy vagy kétoldalt tömített, palásthoronnyal, rögzítőgyűrűvel ellátott kivitelek. Normál , keskeny, szélesített kivitelekben.

Sajátos tulajdonságai miatt a gördülőcsapágyak között leggyakrabban használt csapágytípus az egysoros mélyhornyú golyós csapágy.
Két irányú terhelést tud felvenni, külső és belső gyűrűjének köszönhetően radiális, és axiális irányban is terhelhető.

Megtalálhatóak nyitott, illetve zárt kivitelben. A zárt mélyhornyú golyós csapágyak fém (ZZ, 2Z, ZZE) és műanyag (2RS, 2RSH, 2NSE, DDU, LLU) tömítőtárcsával rendelkezhetnek. Ezeket a gyártók eltérően jelölik. A tömytett csapágyak gyárilag élettartamra szóló kenőanyaggal vannak feltöltve, további zsírzást karbantartást nem igényelnek. Ezért a mélyhornyú golyóscspágyak ezen zárt kivitelei nem moshatóak, és nem melegíthetőek beszerelés közben 80 Celsius fok felé. 
Előfordulhat hogy a külső paláston egy horony található a rögzítőgyűrűknek, ez pozicionálás céljából segít a szerelésnél.

mélyhornyú csapágy

mélyhornyú golyóscsapágy

 

Népszerű kivitele a palsáthoronnyal ellátott úgynevezett nútos kivitel, ami rögzítőgyűrű segytségével a csapágvyházban fixen rögzíthető. 

Gyakori kivitele a C3 ami bármelyik fent említett kivitellel elérhető. Ezek a normálnál nagyobb ( lazább ) radiális hézeggal készülnek, így jobban ellenállnak a magasabb üzemeltetési hőmérsékletnek, tartósan magas fordulatszámnak.

Néhány legfőképpen mezőgazdasági felhasználásnál készülhetnek kúpos furatú belső gyűrűvel, ezek szereléséhez , felhasználásához kúpos szorítóhüvelyt kell alkalmazni.

Mélyhornyú golyoscsapágyakból készülhetnek további kivitelek, melyek gyakori fajtái az alábbiak:

Hibrid csapágyak - leggyakrabban kerámiagolyós kivitelt értjük ezalatt. Ezen csapágyak minden kritikus helyen használhatóak, nagyon jól bírják a magas fordulatszámot kevés kenőanyaggal, vagy akár kenés nélkül is. A gyártók kenés nélkül is kétszeres élettartamot ígérnek, valamilyen kenésset felhasználási körülményketől függően 5-8 szorot élettartam várható a normál acélgolyós kivitelekhez képest, azonos körülmények között. Akár víz alatti felhasználásra is alkalmasak. Kivállóan használhatóak élelmiszeriparban mivel a gördülőelemek között nincs korrózió, valamint használata közben nélkülözni lehet a kenőanyagokat. Ciklikus mozgásokhoz is kifejezetten ajánlott, mivel azokon a helyeken ahol nem forog a csapágy hanem egy oda-vissza mozgást végez mindig kenési probléma lép fel.

Rozsdamentes csapágyak: Általában anyaguk rozsdamentes acél, de léteznek bevonatotl kivitelek is ( Pl : Corrotec ). A bevonatolt verziók álatában zártak rozsdamentes vagy saválló tömítéssel ellátva, ennek megfelelő kenőanyaggal töltve. A bevonatolt kivitelek lehetnek akár elektromosan szigeteletek is. 

Szigetelt csapágyak: A csapágyak villamos szigetelésének módszerére általában a csapágy belső vagy külső gyűrűjén, vagy mindkettőn, aluminium oxid réteget hoznak létre amelly a szabvány bevonat vastagság ( 100 mikron ) esetén 1000 V átütési szilrádságot eredményez egyenáram esetén. Minden más adat megegyezik a normál kivitelekkel. 

Hőálló csapágyak: Ezek a közhidelemmel szemben még nem kerámiacsapágyak, de hívják kemencecsapágynak is. Felhasználásuk során kiviteltől függőel -150 és + 350 celsius között alkalmazhatóak. Alacsonabb hőtűrésű csapágyaknál sajtolt acéllemez ( kb 250 fok-ig ) magasabb hőmérsékleteknél ( max 350 fok ) grafit szegmens kosarakat használnak. Ezen hőálló csapágyak hézaga az egyébként is növelt C5 csapágyhézeg nyégyszerese. Ez a gyárilag illesztett hézagok biztosítják hogy a hőtágulás vagy kehűlés során a csapágy ne tudjon megszorulni.